Ziezo, de eerste hoofdluiscontrole van het nieuwe schooljaar is geweest. Omdat iedereen er zo goed op let, komen de luizen steeds minder voor op onze school.

hoofdluisDat was heel vroeger wel anders. Luizen zijn al duizenden jaren bekend, zelfs al in het oude Egypte.

En wat dacht je in Europa, een paar honderd jaar geleden? Toen brachten de (rijke) mensen veel tijd door bij de kapper, die de luizen uit hun haar moest kammen. Dat veranderde toen de pruik werd bedacht. Die werd gewoon over de eigen haren (met luizen) gedragen, zodat het net leek of je geen luizen had. Maar of het hielp tegen de jeuk... ?

Luizen voeden zich met bloed van mensen. Als ze wat bloed opzuigen, komt er ook een beetje speeksel vrij en dat zorgt dat je jeuk krijgt. Verder zijn luizen niet schadelijk, alleen maar lastig. En het is een heel werk om ze weg te krijgen. Een luis plakt eitjes aan de haren. Deze eitjes komen na 7 tot 10 dagen uit en worden na ongeveer 14 dagen volwassen luizen, die ook weer eitjes leggen. Je kunt dus wel nagaan hoe snel er dan een heleboel zijn.

Om ze weg te krijgen, moet er vooral heel veel gekamd worden, zodat de luizen en neten uit de haren worden gekamd.luizen

Heb je wel eens gezien hoe zo'n luis eruit ziet? Hierboven zie je er een plaatje van. Wel behoorlijk vergroot natuurlijk. Wat een monster, hé?

Luizenmoeders en -vaders, jullie zijn helden!!!

Jullie gaan toch maar iedere keer weer na een vakantie op zoek naar deze "monsters".