Karel Eykman werd op 1 maart 1936 geboren te Rotterdam. Hij begon met schrijven op het gymnasium in de Schoolkrant. In 1956 ging hij theologie studeren in Utrecht, daarna was hij jeugdpredikant in Rotterdam en Amsterdam.

Klik hier om origineel van deze tekst, geschreven door Karel Eykman, te downloaden (deel I)
Klik hier om origineel van deze tekst, geschreven door Karel Eykman, te downloaden (deel II)
Bekijk het krantenartikel "Startschot actie Schoenendoos 2001"
Bekijk het krantenartikel "Naar de Kerk met Karel Eykman"

In 1970 kwam hij bij de IKON tv, waar hij bijbelverhalen voor kinderen bewerkte. Zijn eerste boek "De werksters van half vijf en andere gelijkenissen" (1969) kwam hieruit voort, evenals de bekende kinderbijbel "Woord voor woord" (1976).

Die bijbelverhalen werden op televisie gebracht door Aart Staartjes. Karel en Aart zijn sindsdien altijd bevriend gebleven en zo heeft Karel altijd meegeschreven aan programma's waar Aart in speelde of voor regisseerde. Dat was onder andere voor de "Stratemaker op zee show" (1972), "Jan J. de Bom" (1979), "De film van Ome Willem" (1974-90) "Geef je ouders maar de schuld" (1985), "Sesamstraat" (vanaf 1881 - nu) én "Het Klokhuis" (1988 - nu). Veel van de liedjes die Karel voor deze programma's schreef, zijn te vinden in de bundels "Op blote voeten door de nacht" en "Mijn hoofd in de wolken" (1994). Daarnaast heeft hij ook talloze kinderboeken geschreven zoals "De vreselijk verlegen vogelverschrikker" dat in 1975 een Zilveren Griffel won, "Floortje en de Tempolino's", "Rond je Rotjeknor" over zijn herinneringen aan Rotterdam en "Hans en Grietje in Jimmie Jammie Bobbyland" waarvan ook een musical is gemaakt.

Voor tieners verscheen onder meer "Liefdewerk, oud papier" (Vlag en Wimpel 1982), "Liefdesverdriet" (Gouden Griffel 1984), "Sneeuwwitje en de zeven krakers" en "Link" (gebaseerd op de gelijknamige IKON-tv-serie uit 1994).

Karel Eykman woonde tot voor kort in de Kerkstraat in Amsterdam in hetzelfde huis waar ooit Cor Witsche "Pipo de clown" woonde. Inmiddels is het Olympisch stadion zijn woonomgeving. Hij is sinds 1961 getrouwd met Pauline Heynsius en heeft twee volwassen kinderen, Elisabeth (1963) en Eduard (1966).

Boeken van Karel Eykman

De vreselijk verlegen vogelverschikker (6+, uitg. De Harmonie)
Floortje en de tempolino's (6+, uitg. De Harmonie)
Detectivebureau De Helpende Hand (8+, uitg. De Harmonie)